+61 789 34323
|
hello@trip.com

Det Brenner

Aske, sot, nedbrente bygninger – røyk og illeluktende brenngasser, fortvilelse og redsel. Dette var realiteten for Stavangers befolkning, natt til 13.mars 1860.

 

Oppmøte: Domkirkeplassen i Stavanger. Kom gjerne 15 minutter før avgang.

Midt på natten gikk alarmen. I løpet av få timer var 250 hus gått opp i røyk og 1/10 av Stavangers befolkning hadde mistet sine hjem. Kraftig vind gjorde sitt til at brannen raskt spredte seg i alle retninger. Brannmannskap og frivillige kjempet en håpløs kamp mot flammene. Med bare håndsprøyter og brannspann var de sjanseløse mot den rasende ilden. Møbler og gjenstander ble forsøkt reddet ut av trange vinduer og smale dører mens gnistregnet pisket mot husveggene.

 

Midt i kaoset, løp Stavangers vektere rundt i gatene i et fortvilet forsøk på å vekke sovende borgere. Det ble en kamp mot tiden. Dette ble en av de mest dramatiske netter i vekternes historie.

 

Med Morgenstjernen og andre hjelpemidler har vekterne våket over Stavanger beboere gjennom mange hundre år. Denne måneden skal vi inn i vekterens verden – et brennende viktig yrke fra vår nære fortid.

Route

  1. Stavanger