+61 789 34323
|
hello@trip.com

Pest og fordervelse

Denne måneden skal vi ta for oss sykdommer og epidemier som har herjet her – hvor kom de fra og hvordan bekjempet vi dem? Vi skal også få høre om utviklingen av vaksiner og utfordringer vi har i dag.

Høsten 1349 kom svartedauden til Norge. Pesten skulle komme til å danne et tidsskille, for den førte til at den langvarige veksten det siste tusenåret fikk en brå slutt. Denne pesten tok livet av ca. 60% av Stavangers befolkning og byen sank i en dyp krise etter dette. Omtrent hvert tiende år over en periode på 300 år var det pest. Svartedauden var den første og alvorligste av disse. Visste du at den fryktede influensaepidemien «spanskesyken» tok ca 14000 menneskeliv i Norge tidlig på 1900-tallet? Og at det i et desperat forsøk på å stoppe epidemien delte avholdsbyen Stavanger ut en halv flakse konjakk til hver familie?
 

Kolera, kopper, lepra, tuberkulose, syfilis, difteri – med vaksinering kom ett av våre sterkeste forsvar i kampen mot sykdommer, og kampen fortsetter. I dag har meslingtilfellene økt med 30% på verdensbasis – stadig flere dropper vaksiner og flere tviler på om vaksiner er trygge.

Route

  1. Stavanger